— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • ​4 aanpassingen waarmee ouderen veilig thuis kunnen blijven wonen

​4 aanpassingen waarmee ouderen veilig thuis kunnen blijven wonen

maandag 06 april 2020
De boodschap is duidelijk: momenteel moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven. Dat geldt ook voor ouderen, al is dat net voor hen niet altijd evident of veilig. In dat geval kunnen enkele aanpassingen in huis nuttig zijn om het comfort en veiligheid van hun woning te vergroten. Ontdek hieronder vier mogelijke hulpmiddelen voor ouderen doorheen het huis.

Slimme indeling keuken

Je eigen maaltijden blijven klaarmaken, is iets waar veel ouderen enorm van kunnen genieten. Dat moet dan wel in een veilige keuken kunnen. Eenmaal je een jaartje ouder wordt, kun je daarom een aantal aanpassingen maken in je keuken om de veiligheid te verzekeren.
Zo kun je je kasten anders indelen, zodat je nooit heel hoog of tot helemaal achteraan moet reiken om er iets uit te nemen. Hetzelfde geldt voor je keukentoestellen: plaats die, waar mogelijk, op een aangepaste hoogte zodat je nooit te diep hoeft te buigen of te hoog moet reiken. Eventueel kan je ook een knop waarmee je al je apparaten in een keer uitzet overwegen. Zo hoef je je nooit zorgen te maken of je dat ene toestel nu wel of niet hebt uitgeschakeld…

Veilige trap

Ook als de trap nemen op een bepaald moment moeilijker wordt, zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen. Zo verzeker je niet alleen je bewegingsvrijheid in huis, maar verminder je ook het valrisico.
Kleine aanpassingen zijn bijvoorbeeld antislip op de treden of fluostrips op de eerste en laatste trede. Verder is ook een traplift een heel handig hulpmiddel om veilig de trap te kunnen nemen. Met een traplift hoef je namelijk de trap zelf niet meer te belopen. Het is de stoellift die je in alle comfort van boven naar beneden brengt en omgekeerd. Meer info over de mogelijkheden met een traplift kan je hier aanvragen.

Slipvrije badkamer

In een natte badkamer ligt het gevaar om te slippen steeds op de loer. Voorzie daarom voldoende antislipmatten, bijvoorbeeld in en buiten het bad of de douche. Enkele extra handgrepen installeren kan bovendien helpen om meer houvast te hebben wanneer je uit bad stapt, van het toilet opstaat…

Bereikbaar doorheen het huis

Zorg ten slotte dat je steeds makkelijk iemand kan bereiken moest je in nood zijn. Dat kan onder andere door te investeren in een draadloze telefoon of gsm. Daarin kan je vervolgens enkele belangrijke nummers opslaan zoals die van je huisarts, familieleden of hulpdiensten. Ook een personenalarm rond je hals of pols kan nuttig zijn.