— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • De belangrijkste aandachtspunten wanneer je een huislift aanschaft

De belangrijkste aandachtspunten wanneer je een huislift aanschaft

woensdag 15 juli 2020
Wanneer je een huislift laat plaatsen, doe je dat meestal om in alle comfort en veiligheid door je woning te kunnen bewegen. Net daarom zou het jammer zijn dat je enkele belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet, en de lift toch niet helemaal naar wens is. Stel jezelf daarom zeker eens deze vragen voor je over gaat tot een aankoop!

Wie of wat zal de lift vervoeren?

Sta bijvoorbeeld even stil bij wie of wat de lift zal moeten vervoeren. Zal dat steeds één persoon zijn of moet er naast die persoon ook nog een begeleider kunnen plaatsnemen? Vergeet ook niet voldoende ruimte te voorzien voor vervoersmiddelen zoals een rolstoel of rollator. Misschien wil je met de lift naast personen ook wel goederen kunnen vervoeren? Al die zaken samen bepalen ook de belasting van de lift. Dat wordt uitgedrukt in een aantal kilogram dat de lift zal moeten kunnen dragen.

Komt de lift in een nieuwbouw of in een bestaand gebouw?

Natuurlijk zal ook de ruimte die nodig is in de lift toenemen naarmate je meer mensen of goederen vervoert. In dat geval moet je genoeg plaats kunnen voorzien in huis voor de lift. Bij een nieuwbouw kan dat meteen voorzien worden in de plannen.
Bij een bestaande woning ligt dat toch wat anders. Dan moet er een schacht of stalen constructie waarlangs de lift beweegt geplaatst kunnen worden, en hetzelfde geldt voor een liftput. Tegelijk kunnen kleinere huisliften meestal wel zonder liftschacht of -put geïnstalleerd worden. Voor huisliften is bovendien nooit een machinekamer vereist.

Wat is het beschikbare budget?

Een huislift laten maken en plaatsten is en blijft een investering. Naast de aankoopprijs moet je soms ook op nog wat onderhoudskosten rekenen. Als je bovendien ook nog extra’s toevoegt of voor een persoonlijke afwerking kiest, kan het totale kostenplaatje al vaak wat hoger oplopen. Hou wanneer je offertes aanvraagt of een beslissing moet maken daarom steeds goed je budget in je gedachten.

Maak je een veilige keuze?

Het spreekt voor zich dat ook de lift zelf helemaal veilig moet zijn. Controleer dan ook steeds of de huislift voorzien is van een kwaliteitsattest CE. Ook naar de brandveiligheid of wat bijvoorbeeld gebeurt bij een stroompanne kan je best even vragen. Werk dus bij voorkeur met een Belgische leverancier, die kent, net zoals wij, de Belgische wetgeving en normen het allerbest. Normaal gezien moet de installateur ook een ISO 9001-certificaat kunnen voorleggen.
Vragen over bovenstaande aandachtspunten of nog andere zaken waar je aan denkt? Contacteer ons gerust vrijblijvend voor bijkomende info. Wij helpen je graag verder!