— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • De belangrijkste kenmerken van een rolstoelvriendelijke huislift

De belangrijkste kenmerken van een rolstoelvriendelijke huislift

vrijdag 07 februari 2020
Een huislift maakt het voor rolstoelgebruikers mogelijk om zich tussen twee verdiepingen te kunnen blijven verplaatsen. Aan welke vereisten moet een rolstoelvriendelijke huislift voldoen?

Met of zonder schacht

Hou er rekening mee dat voor sommige huisliften een schachtput of liftschacht vereist is. Het aanleggen van een schacht gaat weliswaar gepaard met (ingrijpende) verbouwingswerken.

Tegelijk bestaan er huisliften voor rolstoelgebruikers, zoals de Easylift, die geen schacht vereisen. Dergelijke liften bewegen langs een zelfdragende constructie op een neer. Een lift zonder schacht heeft meerdere voordelen: hij kan bijna op iedere locatie in huis geplaatst worden en bovendien is hij makkelijker aan te brengen en weg te halen dan andere liften.

Ruimte voor begeleider

Dat de lift groot genoeg moet zijn om een rolstoel te vervoeren, spreekt voor zich. Maar misschien moet er ook wel extra ruimte voorzien worden voor een meereizende begeleider?

Open gevoel

Bij het gebruik van de lift, wil je je natuurlijk niet benauwd voelen. Bij sommige huisliften is de kooi, het gedeelte van lift waarin je plaatsneemt, volledig gesloten kooi, terwijl andere halfopen zijn. Wellicht zal een van de twee je voorkeur genieten.
Ook de gebruikte materialen kunnen een rol spelen bij het creëren van een ruimtelijk gevoel, denk bijvoorbeeld aan transparante panelen.

Bediening

De lift moet ook vlot bediend kunnen worden, zowel vanuit de lift zelf als vanop de verschillende niveaus waar de lift stopt. Er zijn verschillende bedieningssystemen mogelijk: denk aan een vasthoudbediening, een afstandsbediening of een bedieningspaneel... Probeer dus te kiezen voor een systeem dat je goed ligt. Zo kan je de lift steeds vlot gebruiken!

Veiligheid

Uiteraard moet ook je veiligheid steeds gegarandeerd zijn, net als die van andere bewoners trouwens. Kan de lift nog bewegen als de stroom uitvalt? En kunnen de deuren dan nog steeds geopend worden? Zijn er klemveiligheden voorzien?
Vaak kunnen als extra opties ook een noodtelefoon of alarm geïnstalleerd worden.

Meer weten over huisliften voor rolstoelgebruikers? We helpen je graag verder!