— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • ​Dit moet je weten voor je een lift in huis aanschaft

​Dit moet je weten voor je een lift in huis aanschaft

woensdag 20 mei 2020
Kiezen om een lift in huis te installeren is natuurlijk een beslissing die je niet zomaar maakt, hoe aanlokkelijk de verschillende voordelen ook zijn. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken.

Mogelijke redenen voor een huislift?

De meeste mensen kiezen ervoor om een lift te laten plaatsen eenmaal ze zich niet meer vlot kunnen voortbewegen in huis. Zo kunnen ze toch van alle verdiepingen van hun woning blijven gebruikmaken, zonder daarbij nog de trap te moeten nemen. Het grootste verschil tussen een traplift, die hetzelfde doel heeft, en een huislift is dat bij die laatste het in- en uitstappen vaak nog iets vlotter en veiliger kan verlopen.
Al wacht niet iedereen tot hij/zij daadwerkelijk problemen krijgt. Met oog op de toekomst voorzien sommigen tijdens het bouwen meteen een lift in de bouwplannen. Zo hoeven ze zich daar later geen zorgen meer over te maken. Anderen zien een lift vooral als een meerwaarde voor hun interieur of als een investering die de waarde van hun huis kan doen toenemen.

Waar in huis?

Kiezen waar de lift precies moet komen is vaak niet simpel. Sowieso bestaat voor elke woning een geschikte huislift, al kan de ruimte die daarvoor nodig is en de verbouwingswerken die ermee gepaard gaan sterk verschillen van model tot model. Schakel daarom een professionele partner in die met jou kan meedenken over de meest geschikte locatie voor een lift.

Bouwvergunning nodig?

Zoals reeds vermeld zullen in sommige gevallen toch enkele verbouwingswerken moeten gebeuren. Voor een huislift zijn die wel beperkter dan voor een klassieke lift in bijvoorbeeld een openbaar gebouw of winkelcentrum. Een bouwvergunning voor een lift binnenshuis is dan ook niet nodig. Voor de installatie van een buitenhuislift is het wel aangeraden om de verbouwing voor de zekerheid toch even bij je stad of gemeente na te vragen.
Een machinekamer is over het algemeen niet nodig, een liftschacht en/of -put vaak wel. Al zijn de precieze vereisten voor zo’n schacht of put sterk afhankelijk van model tot model.

Kostenplaatje?

Net omdat vrijwel elke huislift op maat gemaakt wordt, kan ook het bijhorende budget sterk verschillen. Uiteraard ga je hier zo ver in als je zelf wil: sommige mensen zijn tevreden met de basisversie, anderen willen de lift graag volledig aanpassen aan hun persoonlijke smaak. Denk aan de kleuren, het materiaal en andere mogelijke afwerkingen. In elk geval hou je naast de aankoopprijs best ook rekening met de plaatsing- en onderhoudskosten.
Interesse om een huislift te plaatsen of wil je graag nog meer weten? Contacteer ons gerust met je vragen, wij helpen je met veel plezier!