— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Een huislift: wat moet je je daarbij voorstellen?

Een huislift: wat moet je je daarbij voorstellen?

dinsdag 18 februari 2020
Of je er nu ooit al een genomen hebt of niet: bij een lift kan je je iets voorstellen. Maar wat is dan precies het verschil met een huislift? Wij zetten alles wat je moet weten over dit bijzondere type lift op een rij.

Beperkte mobiliteit

Een huislift kan een waardevolle oplossing bieden voor personen die zich moeilijker kunnen bewegen in huis. Denk aan ouderdom, maar ook ziekte, beperking…
Door voor een huislift te kiezen, winnen ze een groot deel van hun bewegingsvrijheid in huis terug. Elk deel van de woning blijft of wordt opnieuw toegankelijk. Een huislift maakt het dus mogelijk om langer thuis te blijven wonen.

Steeds op maat

Een huislift wordt in elk geval steeds op maat gemaakt. Er bestaan verschillende modellen, zowel voor grote als kleine woningen.
Ook het hefvermogen, de hefhoogte, snelheid, aandrijving… verschillen van type tot type. Een professionele partner zal je zeker kunnen helpen om de juiste lift voor jouw woning te bepalen.
Interessant hierbij is dat je vaak ook het design kan afstemmen op je eigen interieur. Op vlak van afwerking heb je namelijk keuze uit verschillende designs, kleuren, materialen…

Verbouwingswerken

Welke aanpassingen uiteindelijk aan je woning moeten gebeuren, is sterk afhankelijk van het type huislift waarvoor je kiest. De verbouwingswerken zijn wel minder ingrijpend dan bij een klassieke lift.
Zo is over het algemeen geen aparte machinekamer vereist. Voor sommige types huisliften is zelfs geen liftschacht of -put nodig. De Easylift beweegt bijvoorbeeld langs een zelfdragende constructie op een neer.
Bij andere types is wel een liftschacht vereist, al dan niet in combinatie met een liftput. De ruimte die je daarvoor moet voorzien, wordt weliswaar zoveel mogelijk beperkt. Een schacht kan al vanaf 1m², dat is niet meer dan een klassieke douchecabine. Ook voor de liftput volstaat een diepte van 5 cm soms al.

Veiligheid eerst

Het spreekt voor zich dat bij een huislift sterk wordt toegezien op veiligheid. Tijdens het gebruik, maar ook als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt. Kan de lift dan nog steeds gebruikt worden? En kunnen de deuren geopend worden?

Onderhoud

Voor een goede, lange werking laat je de lift best regelmatig controleren en onderhouden. Maak hier eventueel afspraken over met de installateur. Een jaarlijkse keuring is niet verplicht.

Nog vragen over huisliften? Contacteer ons gerust, wij beantwoorden met veel plezier je vragen!