— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Hoe omgaan met ouder wordende ouders? Onze 4 Tips

Hoe omgaan met ouder wordende ouders? Onze 4 Tips

maandag 03 mei 2021
Hoe blij je ook bent dat je ouders lang leven, hun stijgende leeftijd kan je ook wel eens kopzorgen bezorgen. Denk daarbij aan ouderdomskwaaltjes, gezondheidsproblemen, maar ook scherpere karaktertrekken. Hoe ga je daar als kind het best mee om? Wij lijsten enkele tips op!

1. Kijk alvast eens vooruit

De toekomst is onzeker, en dat geldt zowel voor jou als je vader en/of moeder. Praat daarom voor het écht nodig is al eens met je ouders over enkele scenario’s die zich mogelijk nog zouden kunnen voordoen. Als ze zich dan voordoen, zijn jullie er niet alleen beide beter op voorbereid, maar weet je ook perfect wat hun wensen zijn.

Wat als ze bijvoorbeeld niet meer voldoende voor zichzelf kunnen zorgen, of één van hen beide overlijdt? Zouden ze trouwens het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met eventueel enkele aanpassingen aan het huis, zoals een trap- of huislift? Of bekijken ze ook graag eens andere mogelijkheden?


2. Help een handje, maar bewaar je grenzen

Respecteer in elk geval dat je ouders niet per se bij alles hulp willen. Het is niet omdat ze ouder worden, dat jullie de rollen per se moeten omdraaien. Ga je vader of moeder dus niet ineens als een kind behandelen, maar grijp wel op tijd in als er gevaar voor hen dreigt.

Willen of vragen je ouders net wel hulp? Bied die dan waar mogelijk, maar waak er wel over dat je daarbij niet over je eigen grenzen gaat. Dat kan gebeuren wanneer je zelf van geen ophouden weet, of omdat je ouders net te veel van je verwachten.


3. Uitpraten, niet verwijten

Met de stijgende leeftijd zouden bepaalde karaktertrekken van je ouders bovendien wel eens een scherper randje kunnen krijgen. Dat kan voor het eerst voor problemen zorgen in jullie onderlinge relatie, of bestaande problemen net extra zichtbaar doen worden. Probeer daar in dat geval op een accepterende en begripvolle manier mee om te gaan.

Het karakter of de gewoontes van je vader of moeder veranderen zal altijd moeilijk en soms ook gewoonweg onmogelijk zijn. Vaak zijn ze er zich niet eens van bewust. Verwijt hen dat niet, maar probeer die problemen net uit te praten.


4. Maak het je makkelijk waar het kan

Besef ten slotte dat er vaak nog heel wat manieren zijn om je ouders te helpen zonder dat je zelf altijd in de weer bent. Veel taakjes kunnen perfect door professionals overgenomen worden, denk aan een huishoudhulp, tuinman, glazenwasser… Zo win je ook meteen heel wat tijd om wat vaker samen leuke dingen te doen!

Zorg er ook voor dat je je ouders makkelijk op afstand kan helpen. Neem bijvoorbeeld altijd foto’s van de afstandsbediening, telefoon, traplift en handleidingen… Mochten je ouders dan ooit moeilijkheden hebben, kan je makkelijk in de handleiding zoeken en hen verder helpen, zonder langs te hoeven gaan.

Meer weten over hoe je de woning van je ouders alvast toegankelijk kan houden met een traplift of huislift? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!