— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona

Hoe werkt een traplift?

maandag 01 februari 2021
Een traplift is de geschikte oplossing voor iedereen die thuis niet langer veilig de trap kan nemen, omwille van ouderdom of bewegingsmoeilijkheden. Maar hoe werkt zo’n toestel nu eigenlijk precies? Hieronder zetten we de belangrijkste onderdelen en werking van een traplift op een rijtje!

Belangrijkste onderdelen

De belangrijkste onderdelen van een traplift zijn de stoel zelf en de rail waarover de stoel zich beweegt. De stoel bestaat typisch uit een zitting, armleuning en voetsteun en wordt aangedreven met een elektromotor of accu. Op die manier kan hij zich voortbewegen van beneden naar boven en omgekeerd.


Bevestiging op trap

Een traplift wordt, zoals de naam zelf al zegt, bevestigd op een bestaande trap. De rail kan op twee mogelijke manieren gemonteerd worden: op de muur naast de trap, of op de trap zelf. Beide bevestigingsmethodes zijn even netjes en stevig, met dat verschil dat er bij de tweede optie niet in de muur geboord moet worden.


Bediening door gebruiker

Het is steeds de gebruiker die met een simpele druk op de knop de traplift in gang zet. Hoe de bediening er precies uitziet, kan verschillen van traplift tot traplift. Typisch wordt een joystick of bediening die je kan vasthouden tijdens de rit gebruikt. De bediening is ook zo beveiligd dat de traplift automatisch stopt als je de knop loslaat.

Bij bepaalde trapliften wordt bovendien een extra zender geleverd, waardoor de lift vanop afstand naar boven of beneden gestuurd kan worden. Dat is vooral handig wanneer meerdere personen van de lift gebruik maken.


Verloop rit

Hoe lang de rit omhoog of omlaag precies duurt, is afhankelijk van de lengte van je trap. De snelheid is wel begrensd, zo blijft je veiligheid altijd gegarandeerd.

Eenmaal je beneden of boven komt, zal het stoeltje zich draaien, zodat je er makkelijk vanaf kan stappen. Daarna kan je eventueel ook nog de zitting, armleuning en voetsteun opklappen, zodat je huisgenoten voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken.


Welke lift voor jouw trap?

Welke traplift het best in jouw woning past, hangt van een aantal factoren af. Denk aan de noden van jou als gebruiker bijvoorbeeld. Een traplift is over het algemeen geschikt voor één persoon, al zijn er ook liften die een rolstoel kunnen vervoeren, of die voorzien zijn om extra gewicht te dragen (bijvoorbeeld voor zwaarlijvige gebruikers).

Ook de vorm van je trap is een belangrijke factor. Je trap kan namelijk recht of steil zijn, maar ook uit verschillende stukken bestaan of meerdere bochten bevatten. Een traplift wordt daarom steeds zoveel mogelijk op maat gemaakt.


Safety first

Omdat een traplift in de eerste plaats bedoeld is om je veiligheid te garanderen bij het nemen van de trap, is de lift zelf natuurlijk ook van allerlei veiligheden voorzien. Enkele daarvan kwamen hierboven al aan bod:

  • De traplift is voorzien van een extra accu, zodat hij ook kan blijven werken wanneer de stroom uitvalt.
  • De traplift stopt wanneer de bediening losgelaten wordt.
  • De snelheid waarmee de traplift zich voortbeweegt, is begrensd.
  • Het stoeltje van de traplift kan draaien, zodat je veilig kan afstappen.

Een traplift is voorzien van een veiligheidsgordel en er zijn ook klemveiligheden. Die doen de traplift stoppen zodra een obstakel op de trap de lift zou kunnen blokkeren.


Nog vragen?

Wens je graag bijkomende info of heb je een specifieke vraag over trapliften? Bij Comfortlift helpen we je met veel plezier verder met advies of een gericht antwoord op je vraag. Dat doen we trouwens ook na aankoop en installatie. Aarzel dus niet en contacteer ons vrijblijvend!