— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Kniepijn bij traplopen en plooien: oorzaken en tips

Kniepijn bij traplopen en plooien: oorzaken en tips

maandag 05 juli 2021
Heb je steeds wanneer je de trap opgaat last van pijn in je knie? Heb je ook klachten bij andere activiteiten waarbij je je knie plooit, zoals fietsen? Je kniepijn kan meerdere oorzaken hebben. Gelukkig zijn er ook dingen die je kan doen om erger te voorkomen en de pijn te beperken.

Mogelijke oorzaken pijn in knie

Er zijn verschillende (gewrichts)aandoeningen die kniepijn kunnen veroorzaken. Artrose bijvoorbeeld, reuma of jicht. Doordat deze aandoeningen gelijkaardige symptomen hebben, zoals kniepijn bij het plooien, raadpleeg je best steeds je dokter voor een check-up en duidelijke diagnose.

De pijn in je knie bij het traplopen of plooien kan weliswaar ook te maken hebben met je leeftijd. Door de jaren heen worden gewrichten nu eenmaal minder flexibel. Je knie kan ook versleten zijn.

Als je onlangs viel of een kwalijke beweging maakte, hou je er best ook rekening mee dat de kniepijn ook gelinkt kan zijn met een (tijdelijke) blessure. Ook overgewicht kan door overbelasting voor knieklachten zorgen.


Tips tegen kniepijn bij traplopen en plooien

Je hoeft je uiteraard niet zomaar neer te leggen bij de kniepijn. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je de pijn in je knie bij het nemen van de trap of bij andere activiteiten kan beperken.

1. Blijf bewegen

Hoe aanlokkelijk het ook lijkt om de bewegingen die pijn veroorzaken te vermijden, is en blijft beweging net heel belangrijk om pijn te voorkomen. Door te blijven bewegen, versterk je onder andere je spieren rond je pijnlijke knie. Sterke, soepele spieren bieden meer steun.

Laat je hierbij gerust begeleiden. Je arts of een kinesist kunnen je duidelijk uitleggen welke bewegingen en activiteiten goed voor je zijn, en welke je voortaan beter vermijdt. Zo voorkom je ook meteen dat je jezelf gaat overbelasten, wat zeker niet de bedoeling is.

Eens OK voor je arts en kinesist lees dan onze onmiddellijk inzetbare bewegingstips of tips om actief te blijven bij minder weer.

2. Luister naar je lichaam

Het blijft dan ook op elk moment belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Blijf in beweging, maar neem pauze als je merkt dat je knie toch te veel pijn doet. Eet zo gezond mogelijk, en probeer ook gewicht te verliezen als je kniepijn veroorzaakt wordt door overgewicht.

3. Overweeg hulpmiddelen

Als de pijn in je knie ervoor zorgt dat je de trap niet meer graag of vaak neemt, kan de installatie van een traplift of huislift een uitkomst bieden. Er zijn heel wat types trapliften en huisliften op de markt, waaronder ook verschillende modellen die speciaal aangepast zijn aan knieproblemen.

Met een lift in huis, traplift of huislift, kan je voortaan weer pijnloos en veilig de trap overbruggen. Verhuizen of volledig beneden gaan wonen is dus zeker niet nodig. Ook een wandelstok of stevige schoenen zijn hulpmiddelen die je helpen actief te blijven zonder pijn.

Wil je graag meer weten of hoe een traplift of huislift je kunnen helpen om opnieuw de trap te nemen zonder pijn? Contacteer ons gerust voor meer info.