— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona

Naar een rusthuis gaan of thuis blijven wonen?

dinsdag 20 augustus 2019
Ben je niet meer goed ter been om thuis te blijven wonen? Is de trap oplopen dag in dag uit een complete uitdaging die je niet langer volhoudt? Worden zelfs de valpartijen erger met de dag?

Een oplossing is meer dan welkom, toch?
Natuurlijk rek je zo lang mogelijk en wil je je vertrouwde omgeving niet verlaten.
Wie niet. Het is jouw plekje. Jij komt daar tot rust en je wil er, zo lang het nog kan, van genieten.

Hieronder vind je de voordelen van een rusthuis en de voordelen van thuis blijven wonen.

Voordelen van een rusthuis

In een rusthuis leg je nieuwe contacten. Je bent er sociaal en je praat met wie je wilt. In rusthuizen worden zelfs activiteiten geregeld zoals spelletjes, actieve activiteiten, animatie, … In een rusthuis draait het duidelijk om de interactie die je hebt naast het verzorgend personeel die je iedere dag verzorgen. 24/7 wordt een rusthuis bewaakt en wordt alles goed gecontroleerd.

Thuis blijven wonen met deze oplossingen

Toch is thuis blijven wonen voor velen de meest voor de hand liggende oplossing. Je hebt je eigen gewoontes opgebouwd, je krijgt nog regelmatig bezoek van de buren, familie, verpleegsters, … Je kan moeilijk afscheid nemen van je vertrouwde omgeving en net zoals bij een verhuizing is een nieuwe leefomgeving ook weer een 360 graden wending die je erbij moet nemen.

Wil je liever zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips, want veiligheid staat boven alles. Zeker als je niet meer goed ter been bent en toch kiest om in je eigen stekje te blijven wonen.

Handvaten

Laat overal in je huis handvaten aan de muur bevestigen zodat je in elke ruimte de mogelijkheid hebt om je vast te houden. Dit verlaagt de kans op een valpartij.

Tapijten

Vervang je tapijten door een gladde vloer. Nee, geen gladde-gladde vloer waar je uitschuift maar vooral geen tapijten met ezelsoren waar je gemakkelijk over struikelt!

Inloopdouche

Terwijl je bij een bad ook mogelijkheden hebt, is een douche tot de beste oplossing van de twee. Een inloopdouche zonder verhoging is makkelijker te benaderen.

Traplift of huislift

Is je slaapkamer boven en wil je dat het liefst zo houden? Een traplift of een huislift biedt jou het comfort om weer naar boven te gaan.

Het verschil tussen een traplift en een huislift:

Een traplift is een zitje, bevestigd aan je trapleuning. Langs de leuning van de trap word je naar boven gebracht. Je bestuurt de traplift helemaal zelf. Ben je niet goed ter been maar kan je wel nog kleine afstanden wandelen? Dan is een traplift ideaal.

Een huislift is een echte lift in je huis. Je leest het goed. Het is een echte lift die je van boven naar beneden brengt en andersom. Zo’n huislift is bedoeld voor mensen die zich moeten verplaatsen in een rolstoel. Rolstoelgebruikers kunnen dus perfect in de lift worden vervoerd zonder dat ze uit hun rolstoel moeten stappen.

Over rolstoelgebruikers gesproken, ontdek hier hoe je jouw huis rolstoelvriendelijk maakt!