— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Vallen voorkomen bij verminderde mobiliteit: 5 tips

Vallen voorkomen bij verminderde mobiliteit: 5 tips

maandag 11 januari 2021


Iedereen struikelt of valt wel eens, al doet een verminderde mobiliteit de kans op vallen meteen sterk toenemen. Met enkele aanpassingen in huis en in je dagelijkse routine kan de kans op zo’n valpartij weliswaar al heel wat verkleind worden. Wij zetten enkele tips op een rij!

1. Beweging én evenwichtsoefeningen

Een actief lichaam is typisch een mobiel(er) lichaam. Zorg er daarom voor dat je voldoende beweegt. Dat kan bijvoorbeeld een korte wandeling, zwembeurt of fietstocht zijn. Als het een tikkeltje intensiever mag, kan je ook nog steeds voor een krachttraining kiezen. Plan daarbij ook steeds enkele evenwichtsoefeningen in. Door je evenwicht af en toe te trainen, blijf je automatisch beter in balans!

2. Zorg dat je ziet waar je loopt

Het is een feit dat je bij schemerlicht sneller kan struikelen of vallen dan bij goede, sterke verlichting. Voorzie daarom voldoende lichtbronnen in je woning, zeker bij de trap. Daarnaast is het ook geen slecht idee om regelmatig je ogen te laten controleren. Een verminderd zicht verhoogt namelijk eveneens het risico op vallen. Ga daarom voldoende vaak op controle bij de oogarts of opticien.

3. Trap- of huislift

De trap is zonder twijfel een van de gevaarlijkste plekken in huis op vlak van valrisico. Los van goede verlichting boven de trap, kan je ook nog antislip en eventueel fluostrips op de treden aanbrengen. Al neemt dat het valrisico nog niet helemaal weg. Dat is wel het geval met een traplift of huislift. Met beide hoef je de trap namelijk zelf niet meer te belopen: de lift brengt je veilig naar boven en beneden. Contacteer ons gerust voor meer info over de mogelijkheden voor een traplift of huislift in jouw woning.

4. Voorzie in de nodige (loop)hulpmiddelen

Naast een traplift of huislift zijn er nog tal van andere hulpmiddelen die je vlotter kunnen helpen bewegen doorheen je huis of daarbuiten. Denk aan een wandelstok, rollator of rolstoel. Ook extra handgrepen, bijvoorbeeld in je badkamer of toilet, kunnen je extra steun geven bij het opstaan uit bad of vanop het toilet. Hetzelfde geldt voor verhogers voor je bad, toilet, maar ook bed of stoelen. En stevige schoenen in de juiste maat mogen natuurlijk evenmin ontbreken!

5. Orde en organisatie

De een kan al wat beter tegen rommel dan de ander, maar kleine spullen die op de grond rondslingeren moeten wel echt vermeden worden. Berg dan ook voorwerpen die je niet meer gebruikt meteen op. Om meer bewegingsvrijheid te creëren is het sowieso een goed idee om je kamer niet te overladen met spullen en voldoende ruimte vrij te laten tussen je meubels.

Meer weten over hoe je je huis toegankelijk houdt zodat je er vlot in kan rondlopen? Wij bezorgen je graag meer info over onze huisliften en trapliften!