— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Valpreventie: 7 concrete tips om vallen in huis te voorkomen

Valpreventie: 7 concrete tips om vallen in huis te voorkomen

dinsdag 03 maart 2020
Het is niet uitzonderlijk dat ouderen vanaf een bepaalde leeftijd wat sneller uit balans raken, waardoor ze het risico lopen om te vallen. Inzetten op valpreventie in huis kan een valpartij weliswaar helpen voorkomen. Hieronder 7 concrete tips voor een veilige thuisomgeving!

Verlichting

Zorg ervoor dat je overal in huis voldoende verlichting hebt zodat je ziet waar je loopt. Schemerlicht vermijd je beter. Kies eventueel voor automatische verlichting met een sensor of infrarood detector. Voorzie ook voldoende lichtschakelaars, bijvoorbeeld bij alle deuren die uitkomen in de gang en zowel onderaan als bovenaan de trap. Denk ook aan alternatieven als er zich niet meteen een lichtschakelaar binnen handbereik bevindt zoals een trekkoord of nachtlampje.

Antislip

Antislip-middelen komen in veel verschillende vormen, denk aan ondermatten, strips, stickers… Je kan ze vrijwel in elke kamer van je huis gebruiken om de veiligheid te verhogen. Zo kan je er in de inkom en woonkamer bijvoorbeeld onder losse vloerkleedjes en tapijten plaatsen. Ook in de keuken is een opstapje met antisliptreden een aanrader. Natuurlijk kan ook een antislipmat in en buiten de douche of het bad niet ontbreken.

Traplift

De trap is zonder twijfel een van de gevaarlijkste plekken in huis op vlak van valrisico. Met antislip op de treden, een stevige trapleuning en eventueel fluostrips op de eerste en laatste trede kan je traplopen al wat veiliger maken. Al neemt dat het valrisico nog niet helemaal weg. Dat is wel het geval met een traplift. Je hoeft de trap dan namelijk zelf niet meer te belopen: de stoellift brengt je veilig naar boven en beneden. Contacteer ons gerust voor meer info over de mogelijkheden voor een traplift in jouw woning.

Vermijd oneffenheden

Een uitstekende tegel, een losse kabel, rondslingerende voorwerpen… Ze lijken op het eerste gezicht niet problematisch, maar een ongeluk is snel gebeurd. Druk losliggende tegels dus stevig vast en investeer bijvoorbeeld in kabelclips om draden weg te steken. Ruim voorwerpen die rondslingeren in huis ook regelmatig op.

Voldoende bewegingsruimte

Door voorwerpen die je niet meer nodig hebt meteen op te bergen, creëer je ook meer bewegingsruimte. Het is sowieso een goed idee om je kamer niet te overladen met spullen en voldoende ruimte vrij te laten tussen je meubels. Zo kan je lekker vrij bewegen!

Draadloze telefoon of gsm

Heb je nog een vast telefoontoestel? Zorg er dan voor dat je je toestel op elke verdieping makkelijk kan bereiken en dat de telefoondraad goed weg zit. Al is het zeker ook aan te raden om te investeren in een draadloze telefoon of gsm. Zo hoef je je niet meer naar je toestel te haasten en kan je in nood ook makkelijker iemand bereiken. Denk er wel aan om belangrijke nummers (arts, hulpdiensten, familie) in de buurt te houden of in de telefoon te programmeren. 


Extra handgrepen, zitjes en verhogers

Zeker in je badkamer en toilet kunnen bijkomende handgrepen je extra steun geven. Zo kan je makkelijker uit je bad of douche stappen en sneller vanop je toilet opstaan. Hetzelfde effect bereik je met een bad- of douchezitje en toiletverhoger. Dergelijke verhogers zijn ook beschikbaar voor je bed en stoelen.