— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Wat is een evenwichtsstoornis en wat kan je eraan doen?

Wat is een evenwichtsstoornis en wat kan je eraan doen?

maandag 05 juli 2021
Evenwichtsstoornissen kunnen op elk moment van je leven opduiken, maar op oudere leeftijd hebben ze vaak meer impact dan daarvoor. Je hebt wat minder reserve, waardoor je je minder snel herstelt wanneer je ineens even je evenwicht verliest. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zoals een valpartij of moeite met lopen. Maar wat kan je zoal doen om dat te voorkomen? We zetten enkele tips op een rij.

Laat de oorzaak onderzoeken

Een evenwichtsstoornis is niet echt een ziekte. Het is net een kenmerk van verschillende aandoeningen, zoals lage bloeddruk, diabetes, ziekte van Menière… Je kan er ook mee te maken krijgen door bepaalde medicijnen die je neemt. Ga daarom altijd langs bij je huisarts zodra je merkt dat je last hebt van evenwichtsstoornissen.

Je arts zal je helpen de oorzaak op te sporen en je vertellen welke mogelijke behandelingen er zijn voor je aandoening. Als je evenwichtsproblemen gelinkt zijn met medicijngebruik, zal hij ook bekijken of je geneesmiddelen eventueel aangepast kunnen worden.

Blijf in beweging en kom buiten

Hoewel je vooral merkt dat je last hebt van evenwichtsstoornissen als je beweegt, blijf je beter zo actief mogelijk. Laat je niet leiden door angst: beweging geeft je energie en zal je je fitter doen voelen. Bovendien kan je lichaam enkel zo leren om zich aan te passen aan de instabiliteit en de evenwichtsproblemen voor een deel te compenseren.

Ook hierbij kan je huisarts, of eventueel je kinesist, je verder op weg helpen met een bewegingsplan op maat. Vraag bij de uitvoering ervan gerust ook hulp en begeleiding van mensen in je omgeving. Zij kunnen een extra stimulans en steun bieden om in beweging te blijven.

Maak je woning zo veilig mogelijk

In je eigen woning wil je je natuurlijk veilig en in alle vrijheid kunnen bewegen. Je evenwichtsstoornissen en de bijhorende duizeligheid kunnen ervoor zorgen dat dat niet langer meer het geval is. Gelukkig zijn er op dat vlak verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om toch veilig thuis te blijven wonen. Met een traplift of huislift hoef je bijvoorbeeld al geen trappen meer te nemen. Ook een loophulp zoals een rollator of een looprekje is een nuttig item om in huis te halen.


Evenwichtsoefeningen

Het spreekt voor zich dat een verstoord evenwicht je kans om te vallen enorm vergroot. Soms is zo’n valpartij niet zo ernstig, maar in andere gevallen kan je je verwonden of iets breken. Met evenwichtsoefeningen versterk je niet alleen je evenwicht, maar zorg je er ook voor dat je minder snel valt.

Onderstaande evenwichtsoefeningen kan je al zittend, staand of lopend uitvoeren:
  • Draai je hoofd 10x van links naar rechts en terug, terwijl je meekijkt of je ogen sluit. Neem hierna enkele seconden pauze en herhaal.
  • Buig je hoofd 10x voorover en achterover en terug, alsof je knikt, en kijk mee of sluit je ogen. Neem hierna enkele seconden pauze en herhaal.


Zorg bij het uitvoeren van de evenwichtsoefeningen altijd voor een goede steun, zoals een rugleuning van een stoel, een tafel, eens kast… Die heb je niet per se nodig, maar moet er wel zijn voor als er iets misgaat. Kies voor de oefeningen ook een plek waar je ruimte hebt, zodat je tijdens de oefeningen zeker niet struikelt.

Wil je graag meer weten over wat een traplift of huislift voor je kunnen betekenen bij een evenwichtsstoornis? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info!