— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Zware benen in de zomer (en daarbuiten): wat kan je doen?

Zware benen in de zomer (en daarbuiten): wat kan je doen?

maandag 02 augustus 2021
Het is zomer en dan hebben meer mensen ineens last van zware, vermoeide benen. Daar kunnen zelfs zwellingen of pijn bijkomen. Heel vervelend voor je dagelijkse activiteiten overdag, maar zeker ook 's avonds en 's nachts. Wat kan je in dat geval doen?

Verstoorde bloedcirculatie bij zware benen

Zware, vermoeide benen worden veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie. Normaal gezien pompen je aders het bloed in je benen, tegen de zwaartekracht in, naar je hart. In bepaalde gevallen lukt het je aders niet om het bloed weg te krijgen, waardoor het opstapelt in je benen en een zwaar, vervelend gevoel in je benen ontstaat.


Tijdelijke oorzaken

Sommige oorzaken van zware benen zijn tijdelijk. Zo krijgen meer mensen er last van in de zomer, tijdens de warme zomerdagen. Het is ook een kwaal die veel zwangere vrouwen ervaren.

Verder kunnen zowel lang rechtstaan als lang zitten tot zware benen leiden. Daarom is het belangrijk dat je bij een staand beroep toch even een zittende pauze neemt. Omgekeerd zorg je er tijdens een lange vliegtuigreis of autorit dan weer best voor dat je voldoende vaak je benen kan strekken.


Oorzaken gelinkt met levensstijl

Andere oorzaken hebben eerder met levensstijl te maken: zo zorgt overgewicht ervoor dat je bloedvaten te zwaar belast worden. Ook roken kan je bloedvaten doen verzwakken. Als je altijd strakke kleding draagt, kan dat op den duur je bloedcirculatie verstoren. Ten slotte verzwakken je bloedvaten ook naarmate je ouder wordt.


Wat doen tegen zware benen?

De allerbelangrijkste behandeling voor zware benen is je benen in beweging houden zodat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Denk daarbij aan sporten waar je vooral je benen bij gebruikt zoals fietsen, wandelen, lopen of zwemmen.

Plan ook voldoende beweging in doorheen de dag. Verander voldoende vaak van houding, ga af en toe eens een blokje wandelen of neem indien mogelijk de trap in plaats van de lift. Je kan je aders ook een een handje helpen door zelf al je benen omhoog te leggen, zowel overdag als 's nachts.

Hebben je zware benen vooral te maken met je levensstijl? Pas die dan aan waar mogelijk: probeer een gezond gewicht na te streven, pas je (strakke) kledij aan, stop met roken...

Bij Comfortlift is het ons dagelijks doel om jouw bewegingsvrijheid te verzekeren. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over hoe we jou precies kunnen ondersteunen met ons ruime aanbod trapliften en huisliften.