Bel ons gerust

We zijn hier om u te helpen met uw vragen.

056 35 85 85

Artrose of gewrichtsslijtage, wat is het en wat kan je eraan doen?

17/09/2020

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten en wordt daarom in de volksmond ook gewrichtsslijtage genoemd. Het is een vaak voorkomend probleem dat meer vrouwen dan mannen treft.

Er gaat meer kraakbeen verloren dan er aangemaakt wordt en door deze slijtage vermindert het schokabsorberend vermogen van het gewricht. Hierdoor schuren de botten tegen elkaar, wat pijn veroorzaakt.

Oorzaken

Slijtage, overbelasting of eerder ontstane letsels liggen aan de basis van artrose. Men spreekt van primaire artrose als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is zoals bijvoorbeeld veroudering. Artrose naar aanleiding van een ongeval of aangeboren letsel wordt secundaire artrose genoemd. Overgewicht, te intensief sporten, een verkeerde houding en ook erfelijkheid kunnen gewrichtsslijtage versnellen.

man-2125123_1920

Kenmerken

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Het wordt het minst goed verdragen ter hoogte van heupen en knieën omdat deze gewrichten het meest belast worden in het dagelijks leven.

De aandoening wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangetaste gewricht en door een stijf of stram gevoel. Na een tijdje niet bewegen kan je eveneens last ondervinden. Een krakend gevoel, bewegingsbeperking of vochtophoping kunnen ook voorvallen.

Behandeling

Hoofddoel van de mogelijke behandelingen is vooral het verlichten van pijn en zoveel mogelijk de bewegingsvrijheid behouden.

Het aangetaste gewricht blijven bewegen is zeer belangrijk om de stijfheid en pijn tegen te gaan. Kies hiervoor fysieke activiteiten zoals wandelen of fietsen die niet te explosief zijn. Zo vermijd je ook dat je meer last krijgt door overbelasting. Luister naar je lichaam!

Sessies met een ergotherapeut kunnen ook hulp bieden. Samen wordt bekeken welke handelingen in het dagelijkse leven een probleem vormen en hoe hieraan gewerkt kan worden.

Overgewicht is een beïnvloedbare risicofactor en vergroot de belasting op het gewricht. In sommige gevallen is het dus aangeraden om een beetje af te vallen om de pijnklachten te verminderen.

Pijnbestrijding kan ook aan de hand van geneesmiddelen. Bespreek dit wel steeds met je arts.

Als allerlaatste redmiddel wordt het aangetaste gewricht operatief vervangen door een kunstgewricht. Omwille van de beperkte levensduur van een kunstgewricht wordt dit echter zo lang mogelijk uitgesteld.

Ooit al eens gedacht aan de installatie van een traplift? Vlak na het opstaan kunnen de gewrichten nog wat stram zijn en is het misschien veiliger de verdieping te verlaten met behulp van een traplift. Zo spaar je je energie om later op de dag wat te wandelen of fietsen om in beweging te blijven.

Deel dit bericht

Contact

Mannebeekstraat 3

B-8790 Waregem


056 36 52 20

sales@comfortlift.be

Onze vestigingen

Waregem (Showroom)

Mannebeekstraat 3

B-8790 Waregem

Thimister-Clermont

Rue du Bosquet 3

B-4890 Thimister

Wemmel (Showroom)

Heide 7

B-1780 Wemmel

Wilrijk

Groenenborgerlaan 84

B-2610 Wilrijk

Charlerloi

Rue de Namur 17/A

B-6041 Charleroi