— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Hallux valgus: oorzaak, behandeling en hoe te voorkomen

Hallux valgus: oorzaak, behandeling en hoe te voorkomen

maandag 02 augustus 2021
Merk je opeens een knobbel aan de zijkant van je voet? Dan heb je mogelijk te maken met hallux valgus. Door een afwijkende stand van je grote teen ontstaat een bult, die je heel wat last kan bezorgen. Wij zetten op een rij wat je in dat geval kan doen, maar ook hoe je een hallux valgus voorkomt.

Wat is hallux valgus?

Bij een hallux valgus beweegt je grote teen zich naar je tweede teen, naar binnen dus. Tegelijk komt het middenvoetsbeentje van de scheve grote teen naar buiten te staan, waardoor er een bult op je voet ontstaat. Die knobbel is een combinatie van uitstekend bot en geïrriteerd week weefsel.

Sommige mensen met een hallux valgus hebben geen of weinig last ervan, terwijl de kwaal bij anderen wel veel pijn veroorzaakt en sommigen er ook minder goed mee kunnen stappen of bewegen.


De belangrijkste oorzaken van hallux valgus

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hallux valgus. Zo zijn schoenen die slecht passen, omdat ze veel te nauw zijn en knellen, vaak een boosdoener. Dat zijn onder andere hoge hakken, maar ook lage schoenen kunnen verkeerd zitten.

Het kan ook genetisch bepaald zijn of je een hallux valgus ontwikkelt. Je geeft de kwaal weliswaar niet door, maar in sommige families is de vorm van de voet wel vatbaarder om een knobbel te ontwikkelen. Ook bepaalde voetafwijkingen, die een hallux valgus kunnen veroorzaken, worden soms van generatie op generatie doorgegeven.

Ten slotte is ook overbelasting, bijvoorbeeld wanneer je een staand beroep hebt, een mogelijke oorzaak van een knobbel aan je voet.


Behandeling van hallux valgus

Zolang je geen pijn ervaart, kan je de hallux valgus vaak gewoon laten voor wat het is. Natuurlijk kan je dan best wel enkele maatregelen (zie onder) nemen, om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt.

Als je wel pijn hebt en je daardoor steeds moeilijker beweegt, is het wel belangrijk om actie te ondernemen. Je wil immers de impact op je dagelijkse routine beperken en ook zeker voldoende lichaamsbeweging krijgen, op een veilige manier zonder valpartijen.


Chirurgisch vs. niet-chirurgisch

Je huisarts kan je het best adviseren over de meest gepaste behandeling. Een operatie en daarna enkele weken revalidatie om de stand van de grote teen blijvend te corrigeren zal typisch wel het allerlaatste redmiddel zijn.

Daarvoor zijn nog allerlei andere niet-chirurgische behandelingen mogelijk. Zo kan je met een spalk of teenspreider je teen in een rechte positie dwingen. Dat effect kan je eventueel ook bereiken met een teenbeschermer. Ook met een orthopedische steunzool kan je de last vaak wat verlichten.

Met specifieke oefeningen kan je dan weer de spieren in je voet versterken, wat de pijn helpt verminderen en er ook voor zorgt dat de knobbel niet erger wordt. Een kinesist kan je daar zeker in begeleiden en op weg helpen. Al zijn er ook verschillende oefeningen die je makkelijk zelf thuis kan uitvoeren: een knikker opnemen met je teen bijvoorbeeld.


Mogelijke manieren om hallux valgus te voorkomen

Als je weet dat je aanleg hebt voor hallux valgus, kan je ook enkele zaken doen om te voorkomen dat je ook effectief een knobbel ontwikkelt. Vermijd in dat geval vooral puntige schoenen. Je schoeisel zou altijd veel ruimte bij de neus moeten hebben. Zorg ook altijd dat je op tijd kan wisselen van paar, als je toch even te smalle schoenen moet dragen.

Ook een gezond gewicht met voldoende beweging zal zorgen dat je minder snel een hallux valgus ontwikkelt. Raadpleeg steeds je arts voor een plan op begeleiding als je zelf niet weet hoe je dat best aanpakt.

Is je bewegingsvrijheid afgenomen, bijvoorbeeld door een aandoening zoals hallux valgus of een andere reden, en kan je daardoor moeilijker de trap nemen? Dan kan een traplift of huislift je mogelijk die bewegingsvrijheid teruggeven. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en dan bezorgen we je met veel plezier een voorstel, volledig op jouw maat.