— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona
  • Home
  • Blog
  • Veilig gebruik trapliften: de belangrijkste aandachtspunten

Veilig gebruik trapliften: de belangrijkste aandachtspunten

vrijdag 08 november 2019
Trapliften, welk type dan ook, moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Die eisen zijn uiteraard bedoeld om uw absolute veiligheid als gebruiker te garanderen. Tegelijk kan u zelf ook maatregelen nemen om uw veiligheid en die van uw huisgenoten te verzekeren. Hieronder zetten we alvast de belangrijkste veiligheidseisen en -maatregelen op een rij.

Startblokkering

Een startblokkering zorgt ervoor dat de lift niet kan vertrekken voordat u erin zit. Hierdoor werkt de lift bijvoorbeeld alleen als de sleutel in het contact zit. Daarnaast voorkomt een beveiliging met sleutel ongewenst gebruik van de traplift, denk aan (klein)kinderen.

Armleuning

Armleuningen geven u houvast tijdens de rit. Typisch kunnen de leuningen naar boven geplooid worden bij het in- en uitstappen. Soms doen de armleuningen ook dienst als startblokkering: de traplift werkt dan pas als de leuningen naar beneden geplooid zijn.

Klembeveiliging

De klembeveiliging voorkomt dat er objecten vast komen te zitten tussen de trap en lift. Wanneer obstakel sensoren iets detecteren op de trap, tussen het railsysteem of bij de voetplank stopt de lift automatisch voor het obstakel bereikt is. U kan dan met uw handen of voeten het voorwerp verwijderen terwijl u blijft zitten.

Veiligheidsgordel

Een gordel zorgt ervoor dat u niet uit uw stoel kan vallen, wat zeker interessant is bij een steile trap of een trap met scherpe bochten.

Tweede accu

Een traplift werkt op elektriciteit: wat dan bij een stroomonderbreking? Ook daar zijn trapliften op voorzien: ze bezitten een tweede accu die automatisch opgeladen wordt. Die kan voor meerdere ritten gebruikt worden, waardoor zelfs een langere stroomonderbreking geen probleem vormt.

Meedraaiende stoel

Een meedraaiende stoel zorgt ervoor dat u in alle veiligheid kan op en af stappen. Dat is zeker interessant bij een smalle hal of trap. Natuurlijk staat de stoel gewoon stil als hij op en neer beweegt of wanneer u daadwerkelijk in- en uitstapt.

Controle en hulp

Na installatie is het natuurlijk belangrijk dat u uw traplift goed blijft onderhouden. Kies daarom voor een partner die een vlotte service verzekert. Bij Comfortlift bieden we bijvoorbeeld 7/7 en 24/24 service. Ook ons onderhoudsteam voert onderhoudsbeurten en eventuele reparaties snel en vakkundig uit. Goed om te weten: bij aankoop van een traplift kan u ook steeds kiezen voor een verlengde waarborg en daarna voor onderhoudscontract op maat.

Meer weten over onze trappen en de bijhorende veiligheidsvoorzieningen? We helpen u met veel plezier!