— Wij verhogen uw comfort
Comfortlift Orona

Vereist een huislift veel aanpassingen?

vrijdag 22 november 2019
Stilaan meer moeite met de trap in je huis? Met een huislift kan je je toch vlot in je woning blijven verplaatsen. Veel mensen zien zo’n lift weliswaar als een ingrijpende aanpassing. Toch valt dat in de praktijk goed mee, zeker in vergelijking met een gewone lift. In deze blog zetten we even op een rij welke aanpassingen je al dan niet moet maken.

Liftschacht en liftput

Huisliften zijn er in verschillende afmetingen en zowel voor grote als kleine woningen. De precieze aanpassingen die moeten gebeuren zijn dus sterk afhankelijk van lift tot lift. Zo vereisen een aantal huisliften een liftschacht. Die loopt loodrecht verticaal omhoog door je woning. De ruimte die je daarvoor moet voorzien is weliswaar beperkt: zo’n schacht kan al vanaf 1m².
In een bestaande woning komt het er in dat geval enkel op neer voldoende plaats te voorzien. Voor de schacht, maar ook om op elke verdieping in en uit de lift te kunnen, bijvoorbeeld met rollator of rolstoel.
Bij een nieuwe woning kan die plaats al voorzien worden in de ruwbouwfase. De lift moet dan weliswaar niet meteen geplaatst worden. De voorziene ruimte kan tijdelijk dienst doen als opbergruimte, tot de nood voor een lift zich voordoet.
Net als een schacht moet voor sommige huisliften een liftput voorzien worden, zo komt de lift gelijk met de kamervloer te liggen. De diepte van de put kan verschillen, vaak is het vanaf 5 cm.

Het kan ook zonder

Andere liften vereisen geen schacht of liftput, bijvoorbeeld Easylift. Dat zijn liften voor verplaatsingen tussen twee verdiepingen. Er moet wel een opening in de vloer of plafond komen.

Ook als er in je woning geen ruimte is voor een schacht, zijn er nog een aantal mogelijkheden:

  • Sommige liften, bijvoorbeeld Avansis SB, worden ingebouwd in een aparte, zelfdragende schacht. Die wordt volledig op maat gemaakt.
  • Als je echt geen plaats hebt in huis, kan de lift ook aan de buitenkant van het huis komen. In dat geval is een bouwvergunning wel vereist.

Hetzelfde geldt voor de liftput: kan die er niet komen, kan je ook met een oprijklep werken.

Elektriciteit

Huisliften kunnen worden aangesloten op een stopcontact. Er moeten dus geen aanpassingen gebeuren aan je elektriciteitsnetwerk. Daardoor zijn de verbruikkosten ook beperkt.

Interieur

Een lift neemt natuurlijk wel wat plaats in in je interieur. Dan is het fijn dat de lift er ook mooi in geïntegreerd wordt. Niet dat je daarvoor je interieur moet aanpassen, de liften zelf bieden veel mogelijkheden op vlak van afwerking en opties. Bijvoorbeeld: verschillende designs, kleuren en materialen, volle of halve deuren…

Veiligheidsnormen

Aangezien je een huislift plaatst om je je veiliger in huis te kunnen verplaatsen, spreekt het voor zich dat de lift ook zelf aan alle veiligheidsregels moet voldoen. Kies daarom voor een lift en partner die alle veiligheidsnormen respecteert. Houd ook rekening met regelmatige controles en onderhoud voor een lange, goede werking. Een jaarlijkse keuring is niet verplicht.

Twijfel je of je woning wel geschikt is om een huislift te plaatsen? Of heb je andere vragen? Neem vrijblijvend contact op voor meer info. We helpen je met plezier!